Bålforbud fra 15. april – 15. sept

14 april, 2021 av Erlend Welander
Leirbål

Medkila speidergruppe minner om det årlige «bålforbudet» som trer i kraft 15. april og varer til 15. september. I 2016 kom det nye regler som åpnet for at du selv kan vurdere om det er trygt å tenne bål – eller ikke. Reglene åpner altså opp for en egenvurdering for bruk av åpen ild i skog og mark.

 

Nye regler åpner for egenvurdering for bruk av åpen ild i skog og mark etter 15.april.
Bålforbudet ble i 2016 også utvidet fra å bare gjelde i og rundt skogsmark, til å gjelde ALL utmark.

Samtidig sier altså reglene at du likevel kan tenne bål der det åpenbart ikke kan medføre brannfare – det er lov å bruke hodet, men det krever stor grad av aktsomhet, sier Erlend Welander, speiderleder i Medkila speidergruppe.

Bålet – en viktig del av friluftslivet
I Norge er bålet selve symbolet på friluftslivet og er en viktig del av allemannsretten. Å samles rundt et bål er en viktig del av i vår kultur – selv om det er restriksjoner på båltenning store deler av året.

-Allemannsretten gir oss lov til å gjøre opp ild i naturen. Men ikke hvor som helst, og ikke når som helst. Retten til å tenne bål reguleres av Forskrift om brannforebygging, sier Erlend Welander.

Hva betyr de nye reglene i praksis?
«Dobbeltheten» i reglene kan være forvirrende. Bålforbudet trer i kraft 15. april og varer til 15. september, og gjelder ALL utmark. Forbudet omfatter dermed snaufjell, holmer og strandområder. Det betyr at det egentlig er ulovlig å tenne bål i fjæra, på skitur eller ved et vann i skogen.

-Men samtidig åpner forskriften for at man kan bruke hodet og likevel tenne bål – dersom det åpenbart ikke kan medføre brannfare, for eksempel på snø eller når det har regnet mye. Noen kommuner kan ha egne brannforskrifter, og det kan uansett være smart å ta en telefon til det lokale brannvesenet dersom du har planer om å fyre opp bål i utmark i sommerhalvåret.

Selv om reglene kan være forvirrende, er budskapet fra Medkila speidergruppe enkelt:

– Vi oppfordrer det Harstads befolkning til å nyte våren og sommeren med mye friluftsliv – men ønsker du å tenne bål er det viktig å vite hvilke regler som gjelder. Respekter bålreglene, bruk hodet og vis aktsomhet, og sjekk gjerne på nettet om kommunen du oppholder deg i har egne regler. Mange steder finnes det også godkjente bålplasser som kan brukes året rundt, sier Welander.

Forskrift om brannforebygging finner finner du hos Lovdata; www.lovdata.no.

Sjekk ut vår omtale av turmat for spennende oppskrifter som kan lages på bål.