Hanne-Kristine-Lybekk

Valg av sekk

Bæring og innhold i sekken.

Ryggsekken må være så stor at den har plass til alt vi skal ha med. For det er bare underlag, en fiskestang og eventuelt en spade og telt du skal feste utenpå sekken. Poser eller lignende som «henger og slenger» er ubehagelig å gå med og gir feil tyngdepunkt. Får vi ikke plass i sekken har vi enten pakket for mye, eller så er sekken for liten.

Når vi drar på speidertur sammen har vi alltid med fellesutstyr som krever at vi hjelper med å bære. Da må sekken være god å ha på ryggen og hendene må være fri.

I sekken må vi alltid ha med kniv, hodelykt, kompass, en liten bunt tau (ca 5 meter), fyrstikker, litt toalettpapir, en liten pakke våtservietter, fat, kopp og bestikk. Det er lurt å alltid ha disse tingene på en fast plass i sekken sånn at de er lette å finne. Kanskje det er plass i lomma på lokket? Eller i en sidelomme? Samle gjerne disse faste tingene i en vanntett pakkepose.

Bestem deg forhånd om du skal sove i hengekøye, telt eller i gapahuk. Ikke bær med deg både det ene og det andre da blir sekken fort full og tung.

Vi anbefaler speiderne å pakke sekken sin helt selv. Da vet de hva de har med seg og sånn cirka hvor de la det sist. Så kjære voksne: Pakk din egen sekk. Pakk det tyngste utstyret nærmest ryggen, for da merker du ikke så godt vekten. Når du pakker til fottur bør tyngden i sekken ligge langt nede. På skitur kan tyngden ligge noe høyere opp i sekken, men fremdeles nært inntil ryggen.

Hvor tung kan sekken være?

Svaret vil avhenge av hvor flink du har vært til å trene. Det er nemlig en treningssak å gå med tung sekk. Start med en lett sekk og øk tyngden etter hvert som du får mer trening. En generell regel for barn og ungdom er at sekken ikke skal veie mer enn 30 prosent av kroppsvekten

Er det noen ting du mangler eller trenger å få byttet ut? Det er supert å ønske seg speiderutstyr til jul og bursdagsgave.