tursko-2019

Sko og støvler til turbruk

Sko og støvler skal være behagelige å gå i, gi støtte til anklene, ha såle med godt grep og holde fuktigheten ute.

Det er i hovedsak tre typer fottøy å velge mellom: Fjellsko, dagstursko og gummistøvler.

Fjellsko / militærsko

Skal du gå med sekk i ulendt terreng, er det viktig med gode fjellsko som gir støtte til ankelen. Har du ikke sko med god støtte til ankelen, blir du raskere sliten samtidig som det er større fare for å forstue en fot.

Fjellsko finnes med halvhøy og høy ankel, og i materialene stoff eller lær.

En del fjellsko har også en vanntett membran. Sko med membran er mer vanntette enn sko uten membran, men bare så lenge membranen er hel.

De halvhøye er mest vanlige og er godt egnet til all slags turbruk. De gir god støtte og godt grep, er ikke så tunge og holder mesteparten av fuktigheten ute.

Felles for alle fjellsko er at de skal sitte godt på foten. Bruk tid på å finne den rette skoen for deg. Sålen skal ikke være for stiv, men heller ikke for myk. Sko med lær gir best støtte, men krever også mest vedlikehold ved at de må impregneres.

Dagstursko

er fritidssko med bedre såle og støtte i forhold til vanlige joggesko. Slike sko er gode til dagsturer i skogen og lettere fjellturer hvor du ikke bærer tung sekk.

De er ikke spesielt vanntette selv om enkelte av dem leveres med membran, men de er til gjengjeld veldig lette og sitter godt på foten.

Gummistøvler

finnes i mange varianter og som hovedregel er de best på korte turer med lett sekk. Er det regnvær og/eller turen går mye i myrområder, kan du likevel gå i gummistøvler. Men da er det viktig at du velger støvler med skikkelig såle. Støvler har dårlig støtte for ankelen, dårligere såle enn mange fjellsko, er kalde om vinteren og gjør beina våte av svette.